my heart beat....

Sunday, February 20, 2011

resepi chicken pie


hOla.....erm...gile lame xbukak blog sampai lupe2 la pasword..hahahhahah..erm...ramai minta resepi..so nktry la upload resepi sebanyak yg mungkin.....

first of all resepi chicken pie dulu la..coz amik resepi dari buku yg telah di ubah mengikut citarasa tekak ni..hehhehe


ok..mula2 kite buat chicken pie filling ..antara bhn2 yang diperlukan ialah:

bahan A

30 ml tepung gandum
50 grm butter
50 ml susu segar@dlm kotak tu je....or whipping cream..
250 ml chicken stok..ala serbuk pati ayam tu cairkan dlm air...dan panaskan

Bahan B

450 gram chicken meat@isi ayam...(ikut tekak anda la nk byk mane isi ayam tu)
2 biji Bwg merah ~potong dadu yerk kengkawan
1 biji lobak merah~ pun potong la dadu
1 batang seleri ~ hiris nipis2
1 tin mushroom ~ 1/2 blend kasar...1/2 ag potong dadu or sesuke ati..

cara2:
bahan A
i- amik bahan A tu cairkan mentega dan masukkan tepung gandum dan kacau agar sebati bersama2...lebih kurang 3-4 minit la ..
ii-perlahan kan api ..pastu masukkan chicken stok yg agak panas kedalam campuran tepung dan butter td sedikit demi sedikit dan sentiasa kacau guna wire whisk supaya tidak berketul2.... sehingga campuran mendidih...masak 2-3 minit...
iii- then masuk cendawan yg dikisar td.....masak lebih kurang 3-4 minit
iv-last but not least, tambah kan cream atau susu td smbil dikacau....dan perasakan dgn lada hitam dan garam....ketepikan

bahan B..
i- amik butter dlm 1 sudu or 2...panaskan ....kemudian masukkan bwg merah,seleri dan lobak..masak sehingga agak lembut..
ii- masukkan cendawan yg di potong2 sesuka ati td masak sehingga 5 minit....
iii- masukkan kuah td kedlm inti ini...masak dan rasa agar menepati citarasa kite....jgn terlalu masin .....
iv- nk rase berlemak lebih tmbh lagi susu...nk masak sehingga agak kering...(jgn terlalu kering la)ketepikan

untuk crust lak bahan2 yg diperlukan ialah:

275 gram plain (all purpose) flour atau tepung gandum je...hehhehe
secubit garam
200 grm butter potong dadu atau cube
2 egg yolk
1 tbsp air sejuk

cara2 nya:

i- tepung dan garam di tapis....ketepikan
ii-kuning telur dan butter di pukul hingga kembang....
iii- campurkan dan gaulkan tepung td sedikit demi sedikit sehingga hbs..
iv- masukan sesudu air sejuk dan gaul kembali...
v- pastikan crust ini tidak melekit bile digaulkan.....jika melekit tambah tepung
vi-wrap dgn plastik wrap dan simpan didlm chiller selama satu jam



selepas 1jam...ambil adunan buat dua bahagian... 1st dan 2nd bahagian roll mengikut saiz bekas pie ..masuk 1 bhgn didlm bekas pie...cucuh dgn garfu ...then masukkan inti ....dan tutup inti td dgn adunan kedua yg siap di roll..bakar 200 darjah calcius selama 40 minit..siap utk dihidang

No comments: